.comment-link {margin-left:.6em;}

linkkiblogisivu

Saturday, February 05, 2005

Hahtuvatietopläjäys

Hahtuvalanka on tavallisen villalangan esiaste, kierteetön, ohut ja helposti katkeileva. Yleensä siinä on vielä villan omaa villarasvaa eli lanoliinia mukana, hahtuvalanka tuntuu ja tuoksuu lampaalta. Se ei myöskää kutita samalla tavalla kuin kierretty villalanka koska kuidut ovat samansuuntaisia eivätkä törrötä esille niinkuin kierretyssä langassa. Hahtuvalangasta saa lämpöisiä asusteita niin lapsille kuin aikuisillekin, esimerkiksi

villavaippahousuja


lapasiatossuja

hattujaHahtuvalanka on erinomainen huovutettaviin töihin. Hahtuva kutistuu n. 30 % joten tehtävän asusteen pitää olla 30% suurempi kuin sen loppujen lopuksi haluaa olevan.
Ohut hahtuva kuten halpa virolainen hahtuva kutistuu selvästi enemmän kuin paksummat kotimaiset hahtuvat. Kun yhdistät kappaleita niin kokeile kiertää hahtuvalankaa ommellessasi, niin se kestää paremmin.
Varmuuden vuoksi pesukonehuovutettaessa kannattaa käyttää 40 asteen pesuohjelmaa, käsin on helppo huovuttaa lisää. Olen kyllä kotimaisia hahtuvia käyttäessäni pessyt 60 asteessakin, se nimenomainen lanka oli Virtain villan tekemää ja luonnonväristä. Pääsääntöisesti aloitetaan pienemmällä lämmöllä ja jos työ ei kutistu riittävästi niin kuumempaan pesuun seuraavaksi, joskus riittää pieni käsinhuovutus lisäksi.

Värjätystä hahtuvalangasta lähtee paljon väriä, joten kannattaa laittaa koneeseen seuraksi esim. samanvärinen pyyhe, farkut, kuitenkin jotain raskaampaa mikä huovutettaessa murjoo huovutettavaa neulomusta.

Tämä kuva on ennen huovutusta, lapanen näyttää hillittömän valtavalta mutta sitä ei kannata pelästyä.


Ja tämä huovutuksen jälkeen, aivan hyvän kokoinen kädessä.Ohje tähän lapaseen löytyy täältä.


Koneen villapesuohjelmaa käyttäessä hahtuvasta neulotut asusteet eivät (yleensä) kutistu. Säännöllinen käsittely lanoliinilla pitää hahtuvan niinkuin muutkin villavaatteet pehmeämpinä ja vettä- sekä likaahylkivämpinä.

Hahtuvaa saa allaolevan linkin listaamista paikoista.

Hahtuvalankalinkit / Unspun yarn - links

Labels: , ,